Wij maken op deze website gebruik van cookies. Voor meer informatie... Privacyverklaring

Vuurwerk 5

Menu Vorige bladzijde Volgende bladzijde
AtotZ.net     Vuurwerkplaatjes 4     Vuurwerkplaatjes 6

De oliebol

Zoals over veel gebruiken gaan er ook over het ontstaan van de oliebol meerdere verhalen.
Kies zelf een verhaal of een combinatie van verhalen natuurlijk.

A. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd Haarlem belegerd door de spanjaarden en om de stad te verdedigen goot men van de stadswallen kokende olie naar beneden om de aanstormende spanjaarden tegen te houden. De vrouwen stookten de olie en omdat ze geen tijd hadden om de gebruikelijke maaltijd te bereiden gooiden ze het deeg in de kokende olie, voila oliebollen. Haarlem viel toch in handen van de spanjaarden, maar de oliebollen werden lekker gevonden en zijn als lekkernij in gebruik gebleven.
B. Germanen aten oliebollen tijdens hun joelfeesten rond de jaarwisseling om zich te beschermen tegen godin Perchta.
C. Op 11 november begon in de middeleeuwen de vastenperiode en rond kerst eindigde die en dat vierde men met oliekoeken, die gemaakt konden worden met houdbare grondstoffen en ze waren erg voedzaam.
D. Portugese Joden vluchtten voor de spaanse Inquisitie naar Nederland en namen hun recept voor oliekoeken met gedroogde zuidvruchten mee.

In het engels noemen ze onze oliebollen; Dutch Doughnuts


vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatjevuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatjevuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatjevuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje vuurwerkplaatje
Menu Vorige bladzijde Volgende bladzijde
AtotZ.net     Vuurwerkplaatjes 4     Vuurwerkplaatjes 6