Wij maken op deze website gebruik van cookies. Voor meer informatie... Privacyverklaring
Energietips 1

Tips voor en over ENERGIE.AtotZ.net    Wat tips om uw kosten voor energie te beperken.
Tip 1. Maak een overzicht van je energiekosten en zet er de aanbiedingen naast dan kun je de goedkoopste leverancier kiezen, dat levert vaak meer op dan zonnepanelen, isoleren en zuinig doen.
Energieleveranciers geven graag hun aanbieding op een onoverzichtelijke manier. De ene geeft je alleen de prijs per maand metde door jouw aangegeven verbruik, de ander per jaar. De ene geeft de prijs inclusief alles, de ander exclusief sommige kosten. Soms krijg je een speciale korting of moet je vast recht betalen. Zo kun je niet vergelijken en kiezen. Maak een overzicht van wat je nu betaald aan Gas, Elektriciteit, vast recht en kortingen. Liefst in een Excel sheet. Met een excel sheet kun je zo de aangeboden tarieven naast je huidige zetten. Let dus ook op wat je aan vastrecht betaald en of je een korting hebt of kan krijgen. Energiebelasting, netwerkkosten en heffingskorting zijn bij iedereen hetzelfde.
Met deze Excel Sheet of gewoon op papier kun je eindelijk vergelijken en kiezen. Wat zet je erop?
Zelf gebruik ik ongeveer 1000 kWh en 2000 m3, gebruik voor uzelf ronde getallen die dicht bij uw verbruik liggen.

a.Vastrecht
b.Prijs voor 1000 kWh
c.Prijs voor 2000 m3
d.Energiebelasting 1000 kWh
e.Energiebelasting 2000 kWh
f. Netwerkkosten
a+b+c+d+e+f
g. Heffingskorting
h. Speciale korting
a+b+c+d+e+f-g-h = totale jaarkosten
a+b+c+d+e+f-g-h/12 per maand
Ja, het kan soms puzzelen zijn voordat je deze allemaal hebt, maar dan heb je wel een goed overzicht. De prijs per maand omdat aanbieders vaak die prijs geven zonder de kosten per jaar. Tip 1 is dus; Maak een overzicht op computer of papier waar je alles onder en naast elkaar kunt zetten.

Zoals altijd doe ik mee met alle collectieven en kijk op alle energiewebsites. Mijn huidige leverancier is NLE. Ik kwam in 2013 bij NLE door het collectief van de consumentenbond. Nu betaal ik bij NLE geen vastrecht, maar in haar eerste aanbod zou ik 14 euro per maand aan vastrecht gaan betalen. Een maand later deed NLE ons een aanbod met maar 4 euro vastrecht. Wacht dus tot het laatst met beslissen. Wij blijven nu bij NLE omdat wij het voordeel bij overstappen naar een ander te gering vinden. Budget via Prizewise was de goedkoopste door de speciale korting, maar ieder jaar overstappen vinden wij ook niets en daarom blijven we nog een jaartje bij NLE Iedere twee jaar overstappen werkt nu het best. Genoemde prijzen zijn ECHT! Betaalt u veel meer? gebruik dan al deze tips.
Hieronder staat het bovengenoemd lijstje voor 2013/2014 en 2014/2015

Leverancier
Vastrecht
1000 kWh
2000 m3
Energiebelasting 1000 kWh
Energiebelasting 2000 m3
Netwerkkosten
Totaal
Heffingskorting
Speciale korting
Totaal per jaar
Totaal per maand
NLE 2013-2014
€ 0000,00
€ 0054,42
€ 0717,62
€ 0146,20
€ 0469,40
€ 0400,80
€ 1788,44
-€ 0385,53
-€ 0100,00
€ 1302,91
€ 0108,5758
NLE 2014-2015
€ 0048,00
€ 0063,53
€ 0726,00
€ 0146,20
€ 0469,40
€ 0400,80
€ 1853,93
-€ 0385,53
-€ 0000,00
€ 1468,40
€ 0122,3667
Budget via Prizewise
€ 0073,76
€ 0072,60
€ 0781,80
€ 0146,20
€ 0469,40
€ 0400,80
€ 1944,56
-€ 0385,53
-€ 0160,00
€ 1399,03
€ 0116,5858


Tip 1 was dus het maken van een overzicht van wat je nu betaalt en zet er de nieuwe aanbiedingen naast. Excel is dan erg handig.
Tip 2 Doe mee met alle energiecollectieven van vereniging eigen huis, de consumentenbond en/of Sloopdecrisis.nl enz. Iedere keer, ook als u middenin het huidige contract zit, want elk aanbod is vaak nog heel lang geldig en dan kunt u uw huidig contract verlengen met dit aanbod. Het aanbod is gratis en geheel vrijblijvend.
Kijk vooraf wat de einddatum van uw huidige contract is en wat de boete is als u voortijdig overstapt.
Vaak is er een boete als u voortijdig overstapt, maar soms is er helemaal geen boete. Als je via het collectief van Vereniging Eigen Huis een leverancier kiest moet je lid worden van Vereniging Eigen Huis, let op dergelijke beperkingen. Met het overzicht van tip 1 kun je na deze aanbiedingen goed vergelijken.
Voordat u overstapt naar die goedkopere kun je dat aanbod ook sturen naar je huidige energieleverancier en deze kan dan zijn prijs voor u voor komend jaar aanpassen.
Dat werkte bij Greenchoice 1 keer, toen hoefte ik dus niet over te stappen.
De tweede keer deden ze dat niet toen ging ik over naar de leverancier die bij de consumentenbond als goedkoopste uit de bus kwam. Ook vereniging EigenHuis heeft jaarlijks een collectieve inkoop van energie. Altijd vrijblijvend, dus altijd meedoen. Ook als het maar een paar cent scheelt kan dat in 1 jaar flink oplopen.
Consumentenbond
Eigen Huis
Energiecollectief
Sloop de crisis


Tip 3 Bij energiecollectieven krijg je bijna nooit een bonus als nieuwe afnemer, ga dus ook naar energiewebsites als
Essent
Eneco
Eon
Electrabel
Nuon
Energieleveranciers
Gaslicht.com
Energiedirect
Energievergelijking
Prizewize

Net als bij tip 2 kun je de huidige levrancier eerst mailen over het aanbod en misschien doet deze een nieuw aanbod.
Verwerk tip 2 en tip 3 in tip 1, zet alles op een rijtje.


Tip 4 Wacht tot op het laatst met beslissen, NLE verlaagde haar aanbod 120 euro in een maand tijd. NLE veranderd vaak haar vastrecht. Via de consumentenbond kwam ik bij NLE en had 0 euro vastrecht, 3 maanden voor het eind kreeg ik een aanbod van 7 euro vastrecht.
Vastrecht is bij NLE per maand en per product, dus 14 euro per maand. Twee maanden voor het eind van het huidige contract kreeg ik een aanbod met 2 euro vastrecht. Dat is 4 euro per maand, 48 euro per jaar voor beide. Meestal ga je na het verlopen van je vaste contract automatisch naar een los contract die je per maand kunt beλindigen, dus kun je tot erg laat wachten op het beste bod.


Tip 5. Neem zonnepanelen, maar alleen als u geld op de bank heeft staan wat u kunt missen.
Met zonnepanelen is uw rendement vele malen hoger dan als u het op de bank laat staan.
Ik deed mee met Zon Zoekt Dak omdat daar grote instellingen achterstaan en u zo minder risico loopt.
Bovendien is dit zonder subsidie, ik zie nu veel prijzen MET subsidie... of je die subsidie daadwerkelijk krijgt is afwachten.
Ik ben bang dat het vele malen duurder wordt dan wat ze zeggen, maar eenmaal een voet tussen de deur verwachten ze dat u toch meedoet. Het Jehova's principe.

Zon Zoekt Dak is een initiatief van stichting Natuur en Milieu en Eneco. Zonder lokprijzen.

Natuurlijk moet u uw eigen afweging maken, maar ik zou alleen zonnepanelen nemen als ik geld op de bank had staan wat ik kan missen.
Ik zou desnoods eerst sparen en dan pas zonnepanelen kopen, ik zou ze nooit huren of geld lenen om ze te kopen.
Banken en energiebedrijven willen u graag geld lenen, maar van wie zijn dan die panelen?
Ja, energiebedrijven willen graag UW dak om goedkoop stroom op te wekken, voor zichzelf.
Ik vertrouw energiebedrijven en banken voor geen cent, voor geen kWh.
Neem desnoods eerst maar een paar zonnepanelen met uitbreidingsmogelijkheid.
Via ZZD, Zon Zoekt Dak, kwam geheel gratis en vrijblijvend een deskundige langs en hij berekend voor u uw rendement.
Ieder dak is anders en het rendement hangt o.a. af van de ligging en helling van uw dak.
Voor ons werd berekend dat wij zo'n 50 euro per maand gemiddeld kunnen opwekken.
Per jaar dus € 600,-- op de bank met 2% rente zouden we maar € 138,-- rente krijgen op € 6900,--
In hoeveel jaar we dan de zonnepanelen terugverdienen is voor mij bijzaak, we krijgen immers PER JAAR € 462,-- meer dan op de bank.
Wanneer verdient u uw auto terug? uw caravan? enz, enz.
Dat u uw zonnepanelen terug zou moeten verdienen is een argument van de oude smerige energiebedrijven. Toen panelen veel duurder waren trapten we er nog in.
Met de stijgende energieprijzen verwacht ik trouwens dat in minder dan 10 jaar wij onze 6900 euro terug hebben in lagere energienota's
Lagere energienota's komen ook goed uit na ontslag en andere rampspoed, de lagere maandelijkse lasten komen dan extra goed uit.
Tip 5 is dus; koop zonnepanelen met eigen geld dat u kunt missen en trap niet in prijzen inclusief subsidie.
Leen nooit geld voor zonnepanelen, dan kun je beter eerst sparen.


Tip 6. Weiger de slimme meter en hou je NORMALE meter, ook als ze zeggen dat een slimme meter zogenaamd verplicht is, ook als ze beweren dat uw meter zogenaamd defect is.
Neem ook geen digitale meter. De rijksoverheid en netbeheerders hebben op hun website staan dat u een traditionele meter of een conventionele meter krijgt als u de slimme meter weigert, maar dan bedoelen ze een DIGITALE meter.
Ja, natuurlijk is het bedrog dat ze met een traditionele meter of een conventionele meter een digitale meter bedoelen. Er is helemaal niets conventioneels of traditioneels aan een digitale meter, zo willen ze ons bedonderen.
Een gewone ( niet slimme ) digitale meter zou kunnen werken als een ferraris meter ( met draaischijf ) maar zo wordt deze niet ingesteld.
De overheid wil in de toekomst niet meer salderen, dus niet meer dezelfde prijs geven voor uw stroom dan wat u betaald. Er is zelfs wetgeving in de maak die salderen onmogelijk maakt. Tot 2017 is salderen beloofd, maar daarna?
Met een digitale meter ( slim of niet ) kunnen ze onderscheid maken in stroom die u opwekt en direct gebruikt en stroom die u opwekt en pas veel later gebruikt. Dus overdag stroom opwekken voor 7 cent en dan 'savonds aan u verkopen voor 21 cent. Of in de zomer voor 7 cent opwekken en in de winter voor 21 cent terugkrijgen. Zonnepanelen zijn dan nooit meer rendabel aan te schaffen en u haalt uw investering er nooit meer uit.

Met een slimme meter kunnen ze mensen afknijpen als ze betalingsmoeilijkheden hebben of helemaal stoppen.
Misschien knijpen ze uw stroomtoevoer al als dat hen goed uitkomt, uw koelkast een graadje lager als ze dat willen.
Nu mogen de netwerkbeheerders en energiebedrijven nog niet alles met uw slimme meter, maar wat over 5 of 10 jaar?
Als ze de volle mogelijkheden zouden gebruiken, kunnen ze u vertellen dat u wel erg lang warm water gebruikt, u een nieuwe koelkast moet kopen, u 's nachts de verwarming te hoog heeft staan, enz, enz.
De digitale meter ( slim of niet ) loopt niet terug zoals uw normale meter WEL kan, hij heeft een aparte teller met wat u levert aan het net. Wie zegt dat u dan over 1, 2, 5 of 10 jaar nog hetzelfde krijgt voor uw stroom dan wat u betaalt?
In de zomer gebruikt u weinig stroom en u levert stroom voor 7 cent die de buurman krijgt voor 21 cent.
In de winter gebruikt u meer stroom en u koopt stroom voor 21 cent.

Ik gebruik 3000 kWh, ik wek 2000 kWh op en betaal dus 1000 kWh, simpel.
Een simpel sommetje en zodoende krijg ik meer rendement op mijn dak dan op de bank.
Zo werkt het met een normale meter.
Met een slimme meter is het maar afwachten of dat sommetje wel blijft werken.
Gebruik 3000 kWh grotendeels a 21 cent en opbrengst 2000 kWh grotendeels a 7 cent.
Ja, dan wordt ons sommetje heel anders en uw zonnepanelen hebben vooral rendement voor de overheid en de energieboeren.
Met een slimme sluwe meter kunnen uw zonnepanelen weleens voor uzelf WAARDELOOS worden.

Oorspronklijk stond in de plannen op het weigeren van de slimme meter 6 maanden GEVANGENISSTRAF of een boete tot 17.000 EURO.
Verplichting is door de eerste kamer GELUKKIG AFGEWEZEN!
Gelooft u dan nog dat de slimme meter alleen bedoelt is om u meer inzicht te geven?
Hahahahahaha!!!
Tip 6 is dus; vraag een NORMALE energiemeter die kan terugdraaien en dus salderen als ze beweren dat uw meter defect is of als ze beweren dat een slimme meter verplicht is want dat is een leugen.

Nu zijn er al 100.000 daken met zonnepanelen, in 2020 zullen dat naar verwachting 1 miljoen zijn volgens stichting Natuur en Milieu
Ik krijg 8.695 % rente op mijn dak, steeds meer mensen zullen inzien dat dat veel beter is dan op de bank.
Persoonlijk denk ik dat we veel eerder aan 1 miljoen daken komen als de overheid en de energieboeren tenminste geen roet in het eten gooien.

Ja, Rutte / de overheid loopt dan veel btw en belastingen mis.
De overheid heeft zonnepanelen jarenlang tegengewerkt en bouwt zelfs nu nog kolencenterales en windturbines.
Goedkope zonnepanelen uit China houden ze tegen.
Zouden mensen die ONDANKS de overheid zonnepanelen hebben nu btw gaan betalen op zelf opgewekte stroom om kolencentrales, windturbines en zogenaamd schone biogasinstallaties te bevoordelen?
De overheid wou geen btw inkomsten missen en gokte daarom op smerige energie.
Ik heb geen zonnepanelen om dan belasting te gaan betalen om smerige energie te bevoordelen.
Zonder SLIMME meter zal de overheid het moeilijk krijgen beslag te leggen op MIJN zonnepanelen en de stroom ervan.
Op de website van de rijksoverheid.
U mag de slimme meter ook weigeren. Dan houdt u uw huidige meter of krijgt u een traditionele meter.


Tip 7. Uit eigen ervaring weet ik dat vervanging van uw koelkast / diepvries snel veel kan besparen in energiekosten. Is ze ouder dan 10 jaar, zou ik zeker eens kijken of een nieuw zuinig model aangeschaft kan worden. Zorg dat de vriezer niet te leeg is en dan is -18 graden een goede temperatuur. Heeft u verse voedingsmiddelen in de koelkast dan is 4 graden prima. Zit er weinig in of alleen frisdrank en bier, dan kan de temperatuur rustig hoger.


Tip 8. Uw onderhoudsmonteur zal graag uw verwarmingsketel vervangen en dat is goed als uw ketel ook daadwerkelijk aan vervanging toe is. Zoek op wat de verwachte levensduur is van uw ketel en kijk naar de onkosten dat u had en beslis dan pas of vervanging de juiste keus is. Heeft u een 'oude' dan zijn er allicht zuiniger modellen.


Tip 9. Isoleer de leidingen van uw verwarming en breng waar mogelijk isolatiefolie aan achter de radiatoren. Waterleidingen isoleren heeft weinig zin. Isoleer waar mogelijk uw dak en verdiepingsvloeren met steenwol.


Tip 10. Vaak geloven mensen dat als je de temperatuur in de nacht te laag zet, het opstoken 's morgens meer kost dan wat je bespaarde, dat is niet zo. Wat voor u het beste werkt is mede afhankelijk van het soort huis. Nieuwbouw met betonnen vloeren of een oud huis met houten vloeren. Goed geοsoleerd of niet. Is er overdag iemand thuis of niet... enz, enz. Zet de verwarming een uur voor de nacht lager en in de nacht is 15 graden vaak een prima temperatuur.


Tip 1 - Maak een overzicht op computer of papier waar je alles onder en naast elkaar kunt zetten.
Tip 2 - Doe mee met alle energiecollectieven.
Tip 3 - Kijk ook op energiewebsites zoals Gaslicht.com, enz, enz. Daar krijg je vaak speciale kortingen.
Tip 4 - Wacht tot op het laatst met beslissen, vaak komt dan je huidige leverancier alsnog met een beter bod.
Tip 5 - Neem zonnepanelen als u geld op de bank heeft of laat in ieder geval een gratis en vrijblijvend rendementsonderzoek doen. Dat rendement klopte bij ons het eerste jaar behoorlijk. 8,2% waar krijg je dat nog?
Tip 6 - Weiger de slimme meter. Nergens staat dat u deze ooit hoeft te accepteren en uw normale meter kan prima overweg met zonnepanelen. Ja, uw normale meter is zelfs veel beter dan de zogenaamde 'slimme'meter.
Op deze website kunt u veel meer vinden over de slimme meter en waarom u deze moet weigeren.
Tip 7 - Kijk eens of uw diepvries en/of koelkast niet beter vervangen kunnen worden door een zuiniger excemplaar.
Tip 8 - Als uw verwarmingsketel aan vervanging toe is, neem dan het zuinigste model.
Tip 9 - Isoleer met name de verwarmingsleidingen en daarna folie achter de radiatoren.
Tip 10 - Zet de verwarming voor de nacht bijtijds lager en experimenteer wat de beste temperatuur is 's nachts. In de ochtend opwarmen kost meestal niet meer dan de hele nacht hoog laten staan. Vijftien graden is vaak het best.


AtotZ.net    

Deze pagina is onderdeel van
AtotZ.netAanverwante artikelen CO2     Energie     Kernenergie     Slimme meter     Zonne-Energie